Eva Vriend

Ik ben op zoek naar iets waarvan ik me afvraag of ik het heb
Logo

Het eiland van Anna

Anna Diender werd er niet geboren, maar ze voelde zich er in alles mee verbonden. Met Schokland, die magische plek midden in de strakke Flevolandse polder. 

Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna’s grootouders. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar voor Anna en voor vele duizenden nazaten betekende dit allerminst het einde van het Schokker-verhaal.

In Het eiland van Anna laat Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generatieslang kan doorwerken. Aan de hand van de gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over traditie, migratie en identiteit. Maar bovenal toont ze hoe iedereen op zoek is naar een ‘thuis’. En dat kan ook, zoals bij Anna, een eiland zijn dat allang niet meer bestaat.

‘Een klein eiland, een grote geschiedenis. Niemand had dit verhaal beter kunnen vertellen dan Eva Vriend. Een fantastisch boek.’

– Huub Stapel