Het verhaal van Het eiland van Anna spreekt voor zich, maar ik snap natuurlijk dat u wilt weten hoe Anna Diender eruit zag en hoe zij klonk als zij een liedje over Schokland zong. 

Ook vindt u hier foto’s en illustraties van het eiland zelf, zowel van voor als na de inpoldering en van enkele nazaten die ik voor mijn boek sprak en de Schokker spullen die zij thuis bewaren. Foto’s die ik tijdens mijn onderzoek maakte, zijn hier ook te zien, net als de schrijfplek die ik voor altijd in mijn hart heb gesloten: de lichtwachterswoning op de noordpunt van Schokland.

De foto’s zijn niet rechtenvrij te gebruikenIeder fotobijschrift vermeldt de bron waarbij de rechten liggen.  

Wat er te zien/horen is:

Schokland als eiland

Voor een beeld van Schokland uit de tijd dat het eiland nog werd bewoond, zijn we aangewezen op kunstenaars en tekenaars. In de jaren dat er een enkele lichtwachter met zijn gezin verbleef, zijn er wel foto’s gemaakt.  

 

De (groot)ouders

De grootouders van Anna Diender bouwden een bestaan op in de Schokkersbuurt in Kampen. Ze bleven leven van de visserij, en dat gold ook voor Anna’s ouders. Haar broers maakten carrière bij de politie.  

 

Anna

In de fotoalbums van de neven en nichten van Anna duiken af en toe kiekjes van hun geliefde tante op, de tante die zo graag over Schokland verhaalde. Onderaan vindt u de geluidsopnames, waarop Anna zelf te horen is, zingend en vertellend.

 

Anna Diender heeft weinig schriftelijke bronnen nagelaten. De sociale groep waar ze deel van uitmaakte, schreef weinig. Daarom was ik des te blijer toen ik tijdens mijn onderzoek op geluidsopnames stuitte. Het was magisch om Anna voor het eerst te horen zingen. 

Klik op het plaatje om te luisteren

Video afspelen

Schokkerliedje

Video afspelen

Mannenhuishouden

Video afspelen

Schokkersbuurt

Video afspelen

Vakantiedagboek

Video afspelen

Vrijgezelle ooms

Neven, nichten en nazaten

De generatie na Anna hecht aan het verhaal van Schokland. Het biedt een gevoel van thuis. Menigeen koestert de spullen die ze van haar erfden. Ook andere Schokker nazaten die ik sprak voor mijn onderzoek verhaalden over hun bijzondere band met het eiland van hun voorouders. 

Schokland in de polder

Nadat het eiland Schokland was opgeslokt door de Noordoostpolder was er een aantal decennia minder aandacht voor het verhaal van de nazaten. Met de herbegrafenis van de Schokker beenderen in 2003 werd hun band met het voormalige eiland voorgoed bestendigd. 

 

Het onderzoek

Dankzij de vele hulp die ik onderweg kreeg, werd mijn zoektocht naar het eiland van Anna een enorm plezierige reis. Ik ontmoette vele Schokker nazaten, kreeg hulp van archiefmedewerkers, organiseerde verhalenmarkten met het Zuiderzeemuseum en schreef in alle rust aan mijn boek in de prachtige lichtwachterswoning op de noordpunt van Schokland.