Van Eeghenstraat
14 oktober 2015
Gezinsverzorgster voor het leven
21 januari 2016

Schoonmaken voor Geeske

Het was kwart voor elf. Ik had nog een kwartier. Met klotsende oksels raasde ik door ons huis. Ik nam stof af, zoog de laatste broodkruimels weg en maakte zelfs de wc schoon. Voor de WC-Eend was ik kort daarvoor naar de winkel geracet, want die was natuurlijk op. Ik koos voor de geur ‘lavendel’.

Om elf uur belde Geeske Jacobi aan, met een verslaggeefster en cameraman van Omroep Flevoland. Geeske is een van de gezinsverzorgsters die vroeger bij ons thuis hielp. Een jaar lang. Ik heb haar geïnterviewd voor mijn boek en noemde een hoofdstuk naar haar. Omroep Flevoland interviewde ons nu gezamenlijk. Geeske vertelde over de ontwikkeling van het vak, dat zij nog steeds uitoefent. Ik lichtte de geschiedenis toe en sprak over mijn persoonlijke ervaringen.

Geeske deed vroeger bij ons thuis de huishouding. Intussen hield zij in de gaten of wij naar behoren bleven functioneren. Het is onzin, maar ik wilde toch dat zij niet zou denken dat mijn huis viezig zou zijn, nu zij – dertig jaar later - bij mij thuiskwam.

Ze zei, heel lief, uit zichzelf dat het heel netjes was. Ze is niet naar de wc geweest.

Woensdag 13 januari zond Omroep Flevoland het item op radio en tv uit. Bekijk het dubbelinterview hier: http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/131453/emmeloord-de-helpende-hand-nieuw-boek-van-eva-vriend