Schoonmaken voor Geeske
8 januari 2016
Reddende Engelen
21 januari 2016

Gezinsverzorgster voor het leven

‘Ook mijn vrouw is gezinsverzorgster, want dat blijf je, volgens mij, voor je leven,’ mailde een meneer die in de krant een artikel over mijn nieuwe boek had gelezen.

Het is precies hoe Geeske Jacobi het formuleert in hoofdstuk 8 van mijn boek.

Pagina 202: ‘Het draait nu te veel om geld in de thuiszorg,’ vindt Geeske. ‘Daarom zet ik mezelf ook maar uit als ik bij een cliënt uitcheck. Althans, dat probeer ik, want ondanks alles houd ik nog steeds van mijn werk, omdat ik om mensen geef en omdat ik er veel voor terugkrijg.’ In haar hart is ze, zegt ze, nog altijd een gezinsverzorgster.’

Met Geeske gaf ik samen een interview aan Omroep Flevoland. ‘Ik kreeg vanochtend de link over je boek doorgestuurd van een vriendin,’ schrijft een lezeres naar aanleiding van dit tv-item. ‘Het deed haar zo aan mij denken.’ ‘Niet zo vreemd,’ gaat ze verder, ‘want ook mijn moeder kreeg kanker toen ik 5 was. Ze overleed een goed half jaar later, september 1978. En vanaf toen kregen ook wij thuis gezinsverzorging, een lange reeks jonge vrouwen, die inderdaad niet langer dan een jaar mochten blijven.’ ‘Dank je wel voor het opschrijven van “ons” verhaal!’

Wat is het geval?
Deze lezeres kreeg, net als wij, hulp van Geeske. ‘Wat ontroerend om haar terug te zien op televisie! Ze is niets veranderd, zo bijzonder om haar stem te horen ook! Wat een schat was dat.’

En zo is het maar net.