Schoonmaken voor Geeske
8 januari 2016

Van Eeghenstraat

Op donderdag 14 januari wordt De Helpende Hand feestelijk gepresenteerd in boekhandel Mulder aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. We hebben voor die boekhandel gekozen, omdat die middenin Oud-Zuid ligt, de buurt waar mijn moeder in 1966 heentoog voor de katholieke internaatsopleiding tot gezinsverzorgster.

Het internaat huisde aan de Van Eeghenstraat 96, aan de rand van het Vondelpark, niet ver van boekhandel Mulder vandaan. Mijn vorige boek – Het Nieuwe Land – presenteerden we in een schuur van een polderboerderij, om de bezoekers mee te nemen naar de plek waar een belangrijk deel van de levens van mijn hoofdpersonen zich afspeelden.

Het liefst had ik mijn boek dan ook ingewijd in het voormalige internaatspand. Maar daar is nu een chique advocatenkantoor gehuisvest, Höcker Advocaten. Het werd wat ingewikkeld om daar een gezelschap te ontvangen. Vandaar dat we zijn uitgeweken naar de mooie boekhandel Mulder.

Met een klein gezelschap krijgen we – voorafgaand aan de presentatie – wel een rondleiding door het pand aan de Van Eeghenstraat. De gezinsverzorgsters-in-opleiding van toen, mijn moeders klasgenotes, zullen wijzen waar ze met zijn vieren op één kamer sliepen, waar ze hun uniformen met de hand wasten, en waar ze de gezamenlijke maaltijden bereidden. En waar dronken ze de glaasjes zoete rode wijn uit de fles die ze stiekem meenamen van huis?

Ik verheug me enorm op deze bijzondere rondleiding.

Tijdens de boekpresentatie zal Hanneke Groenteman in gesprek gaan met de gezinsverzorgsters van toen, met mensen die nu in de sector werkzaam zijn, met directeur Nannie Wiegman van het Florence Nightingale Instituut en met mij.

Het eerste exemplaar zal ik uitreiken aan iemand die dat nu zelf nog niet weet… Naar dat moment keek ik al uit toen ik nog met het schrijven van het boek moest beginnen.